maandag 14 mei 2012

het vanille-experiment

Er wordt hier niet enkel genaaid, neenee, er wordt hier ook al eens een taartje of koekjes gebakken. We hebben zo onze eigen klassiekers maar we gaan ook al eens op zoek naar nieuwe recepten. In die nieuwe recepten staat er maar wat vaak vanille-extract tussen de ingrediënten . Het echte spul, niet het chemische vanille-aroma.
We doorzochten onze plaatselijke supermarkt en de Aveve maar nee, niks, noppes, geen vanille-extract te vinden. Dus elke keer er vanille-extract in een recept verscheen, hielden we ons van de domme. Vanille-watte? Vanillesuiker dan maar? Uiteindelijk waren de resultaten altijd lekker en dat is toch wat telt. Dat vanille-extract dat lieten we maar voor wat het was.


Tot we op Pinterest plots enkele links met "homemade vanilla"opmerkten. We lazen enkele recepten en dachten "Moh is dat alles? Zo simpel?".  Toch eerst maar eens navragen bij de bakkende zus. Neen, dat had ze nog niet uitgeprobeerd maar aangezien ze elk keukenexperimen toejuicht kregen we kort daarop alle ingrediënten van haar cadeau.


En kijk zo simpel is het:

vanille-extract stap 1
vanille-extract stap 2
Stap 1: 
Neem vanillepeulen en snij ze overlangs open (niet de uiteinden)
stap 2:
stop ze in een fles 
(ik stopte er 4 in een fles van 0,5l)
stap 3:
giet er wodka over (of witte rum of iets anders, zolang het maar straf spul is)En als er dan al iets moeilijk is aan dit alles, dan is het wel deze laatste stap.

Stap 4:
Zet de fles op een donkere plek en laat ze minstens 6 (!!!) weken staan vooraleer je ze gebruikt. Tegen dan zou de alcoholgeur volledig verdwenen moeten zijn en ruik je enkel nog de heerlijke vanille. 

vanille-extract


Ik ben benieuwd of het lange wachten beloond zal worden. Als het lukt dan toveren we hier tegen de zomervakantie de eerste baksels met de real-stuff-vanilla uit de oven. 

(En als je ooit door je voorraad dreigt te geraken, dan vul je de fles terug aan met wodka en af en toe stop je er eens een verse vanillepeul bij.)
3 opmerkingen:

  1. ben ook wel eens benieuwd naar het resultaat van dit experiment.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ge moet ook iedere week 2 keer schudden heb ik gelezen, ik ga er ook aan beginnen

    BeantwoordenVerwijderen